Uitleg over de invloed van de eerste vier jaar van ons leven

De eerste vier jaar van je leven !!

De eerste vier jaar van je leven is de periode waarin liefdevolle aandacht, vertrouwen en waardering de belangrijkste bouwstenen zijn.

Bouwstenen waar vanuit je brein een zelfbeeld op kan bouwen.
Een zelfbeeld dat gebaseerd is op die liefdevolle aandacht, vertrouwen en waardering, zal een zelfbeeld zijn vol eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Aangezien In die eerste vier jaar van je leven de blauwdruk voor de rest van je leven wordt geschreven kun je wel nagaan hoe belangrijk dat is.
Lukt het je ouders niet om jou die liefdevolle aandacht, waardering en vertrouwen te geven dan gaat het mis. Dan moet je als kind namelijk zelf aan de gang om die aandacht, waardering en vertrouwen op een andere manier binnen te halen c.q. te verdienen.

Pleasen, perfectionisme en alle vormen van verslaving zijn daar het gevolg van.
Wordt perfectionisme en een verslaving lang volgehouden dan worden dat vaste groeven en patronen.

Groeven en patronen waar je je dan vervolgens mee identificeert.

Je bent een pleaser, je bent een perfectionist, je bent verslaafd. Dit zijn de zogenaamde kind-redding-systemen.

Die kind-redding-systemen zijn zo sterk dat ze elk volwassen gedrag in feite onderdrukken.

Hoe kun je je als volwassene neerzetten als er geen of weinig eigenwaarde en zelfvertrouwen is en je je alleen maar bezig houdt met je verslaving, met pleasen van anderen of met perfectionisme?

Het pleasen en perfectionisme zijn jouw oeverloze pogingen om de leegte die ontstaan is door het gebrek aan liefdevolle aandacht, waardering en vertrouwen op te vullen.

Alle vormen van verslavingen zijn pogingen om op z’n minst die leegte niet meer te hoeven voelen,want die leegte is onverdraaglijk pijnlijk.
Die leegte geeft namelijk aan dat je blijkbaar niet goed genoeg was om geliefd te zijn, om vertrouwen te krijgen, om waardering te krijgen.

Als kind zal je de oorzaak daarvan altijd bij jezelf zoeken en jezelf de schuld geven. Ook al is het allemaal ontstaan door een verslaafde ouder, psychische problemen van ouders, ouders die zo hard moesten werken dat ze geen tijd hebben gehad voor hun kinderen.

Wat het ook was, je zal als kind de schuld bij jezelf leggen. Dat is niet waar, maar dat is wat kinderen doen.

Herkenbaar en/of je wilt er meer van weten?
Mail of bel ons: info@blijvendanders.nl of 06-24110827

We kunnen hier samen naar kijken en dit kan áltijd nog veranderd worden, zodat jouw kind-redding-systemen jou niet meer bepalen in jouw volwassenheid.