Recensies over mijn geschreven boeken

                                                                        

 

De originele recensies zijn te lezen op:
https://www.pumbo.nl/beheer/reviews

18-08-2017 / het boek: Blijvend anders
De samenhang tussen denken, emoties, gevoelens en de invloed van het eigen verleden daarop, uitgelegd aan de hand van: “Het model van Droog”
Geweldig boek, eyeopener!!
begrijpelijke uitleg
veel spellingsfoutjes
Waardeert het boek met een 10 uit 10

13-12-2016 / het boek: De spelers van blijvend anders
Zeer interessant

Een eye opener naar hoe je naar jezelf kunt kijken en ook hoe je zelf aan de slag kunt gaan hiermee.

11-10-2016 / het boek: Om en nabij psychose
Fijn boek om te lezen. Verhelderend, geeft veel inzicht.

Misschien vreemd om een reactie op jouw boek over het “Model Rob Droog” te beginnen met mijn zienswijze dat er nooit één boek of één therapie alleen zal zijn waar iedereen baat bij heeft. Voor mij zit de kracht van jouw boek er echter juist in dat je voor de opbouw daarvan je kennis gebruikt hebt van veel “bekende en minder bekende” theorieën en therapieën uit zowel “Westen” als “Oosten”.

Je boek neemt me mee in de inzichten die je op grond van die kennis verkreeg en je inspireerde tot de ontwikkeling van een eigen model en juist dat maakt jouw boek in mijn ogen een absolute aanrader. Het is voor mij precies die combinatie van kennis en inzicht dat jouw boek tot een bijzonder lezenswaardig geheel maakt. Voor mij is het belangrijk dat je mij als lezer meeneemt in jouw model zonder dat je daarbij stelt dat het gebaseerd is op de “enige” waarheid maar dat het vele lagen heeft. Jouw persoonlijke toelichting/bespreking benadrukt dat nog eens en dat maakte het voor mij echt af. Je sluit namelijk de waarde van de verschillende theorieën en/of therapieën niet uit maar geeft mij zelf zowel het overzicht als inzicht welke benaderingen en/of elementen mogelijk voor mezelf bruikbaar zijn. Je geeft mij ook als lezer de mogelijkheid mijn eigen verdieping te kiezen zonder dat dat afbreuk doet aan jouw model. Jouw model geeft inzicht zonder belerend te zijn. Je hebt mij daardoor meer grip en begrip gegeven op mezelf waardoor zelf-acceptatie een stuk gemakkelijker is geworden De titel verwijst naar het resultaat dat jij de lezer gunt; “Blijvend anders” betekent naar mijn idee ook “blijvend grip op en begrip voor jezelf”. Jouw boek/model/toelichting zorgde ervoor dat ik, door het gegeven inzicht in de samenhang der dingen, zelf begon te begrijpen, te accepteren hoe ik gekomen was tot de persoon die ik nu denk te zijn/ben. Voor mij betekent jouw model dat het enige orde in de chaos van mijn “zijn” schept. Je hebt het meer behapbaar gemaakt voor mijn bovenkamer zal ik maar zeggen 😉 en daardoor zorgt het bij mij voor meer innerlijke rust.
Bedankt Henk (2016)

Zo af en toe zijn er gebeurtenissen waarin je beseft dat er hulp nodig is om ‘eruit’ te komen. Zo ook in mijn geval. Het werd me even allemaal teveel en om uitval te voorkomen (die ervaring heb ik al eens ondervonden) kwam ik terecht bij Rob Droog.

Bullseye voor mij! Het ‘Model van Droog’ is zo doeltreffend, simpel te begrijpen, maar ook complex in toepassing. Bijvoorbeeld het gevaar van terugval in oude (veilige) gedragspatronen. Je kunt de knop niet in één keer omzetten.

Voor mij gaf en geeft het model een goed zelfbeeld, herkenning van zwaktes en sterke punten. Hoe te handelen, en niet onbelangrijk, feedback te vragen. Soms liep ik tegen zaken aan waar ik leek vast te lopen vanuit het model gezien. Als je kijkt naar de basis, je eerste 7 levensjaren, dan kunnen daar (zoals Rob weleens zei) ‘bugs’ in je ‘systeem’ zitten.

Stap 1; Herkennen en ‘uit je systeem’ stappen (een continu proces). Karaktereigenschappen, ‘wie ben ik, waarom ben ik zo geworden’ etc., blijken wel degelijk beïnvloedbaar en te veranderen, maar dan wel in de ‘basis’. Hier is nog heel veel over te zeggen.

Stap 2; Handelen vanuit gevoel en de ander intact te laten. Het is lastig om niet mee te gaan in de emotie van een ander en terug te schreeuwen of ook je woede lekker te laten gaan. Om ‘even tot 10 te tellen’ is een soort van onnatuurlijke reactie. Gelukkig kun je ook vanuit je gevoel boos zijn alleen is dat nét even anders dan vanuit je emotie boos zijn. Het werkt! Vanuit je gevoel laat je de ander in tact en de ander heeft geen grip meer. Een openbaring!

Er is wil nodig om te veranderen en dat is een hele opgaaf. Maar nu ik het model eenmaal een beetje onder de knie heb is het een waardevol instrument voor de rest van mijn leven.
Met dankbare groet,
Paul ( 2017)

 

Het Model van Droog

Ik heb Het Model van Droog vanuit verschillende perspectieven gelezen:

  1. In een periode van afnemende fysieke gezondheid werd ik geconfronteerd met een echtscheiding. Dit veroorzaakte onzekerheid en verdriet. Ik ben met de auteur in contact gekomen en hij heeft mij geleerd om naar mezelf te kijken. Hij heeft me bewust gemaakt welke emotionele processen zich afspeelden en me geleerd deze te kunnen duiden. Het verdriet en onzekerheid heeft plaats gemaakt voor innerlijke kracht, zelfvertrouwen en het aangaan van uitdaging.
  2. Ik ben werkzaam als coach. In deze functie tracht ik collega’s door periodes van onzekerheid te begeleiden richting meer zelfvertrouwen. Met hulp van Het Model van Droog maak ik zichtbaar wat de basiswaarde is van de onzekerheid. De onzekerheid wordt kracht.
  3. Het boek verschaft inzicht in het bewustwordingsproces van onze emotionele bagage. Het beschrijft de functionaliteit van de menselijke emotie en draagt bij aan de verklaring waarom wij huilen, lachen, enz. Waarom heb ik verdriet? Wat doet het met me? Hoe ga ik daarmee om?
  4. Het Model van Droog is niet alleen geschreven voor verleners van hulp, maar ook voor de ontvangers daarvan. En het belangrijkste daarvan…? Het is voor beiden leesbaar en een dankbare steun.
  5. Het boek geeft steun. Het stelt de lezer in staat om een genuanceerd beeld van zichzelf te vormen, en de vragen omtrent haar/hemzelf te beantwoorden.
    Bernard de Vries

 

 

 

 

l