HSP

Hallo HSP-er, misschien kun je hier wat mee…
 
Als we geboren worden zijn we niet leeg, we zijn geen onbeschreven blad en we zijn zeker niet blanco.
 
Integendeel, we worden met volheid en een reeds sterk ontwikkelde eigenheid geboren.
Het leven begint met bewustzijn, beter beschreven, we worden allemaal geboren vanuit een reeds lang lopende individuele bewustzijnslijn.
 
Een bewustzijnslijn waar al eerder mensen uit zijn ontstaan en waar hun waarnemingen en indrukken in zijn achtergebleven.
Onze individuele bewustzijnslijn zit dan ook vol met waarnemingen en indrukken van onze voorgangers.
 
Omdat elke individuele bewustzijnslijn andere voorgangers heeft gehad hebben we ook allemaal een verschillende individuele bewustzijnslijn en hebben we allemaal een verschillende volheid en eigenheid.
Ongeacht overeenkomstige erfelijke en genetische bepalingen en zijn de omstandigheden waarin we zijn opgevoed en opgegroeid nagenoeg identiek.
 
De inhoud van de individuele bewustzijnslijn is als het ware de voedingsbodem waarin jij en je leven terecht komt en wat bepaald wat wel of niet zal kunnen gaan groeien.
Hoe meer we dat beseffen, hoe meer we de zin van het leven zullen gaan begrijpen, inclusief ons geluk en ons diepste lijden.
 
Hoe gevoeliger je bent, hoe meer je gewaar zult zijn van de waarnemingen en indrukken die jouw voorgangers in je individuele bewustzijnslijn hebben achtergelaten.
 
Dat kan bruikbare kennis en kunnen diepgaande inzichten zijn.
Het kunnen ook ervaringen en sterke gevoelens zijn, zowel fijne gevoelens alsmede sterke gevoelens van angst, schuld, twijfel en miskenning.
 
Je zou kunnen zeggen dat de mate van je gevoeligheid een bepaald deel van de gevoelsinvloed van je individuele bewustzijnslijn bepaald.
Ben je gemiddeld gevoelig dan staat dit niet in de weg omdat je hier en nu gevoelens bepalend zullen zijn en zich niet laten overrulen door oudere gevoelens uit je individuele bewustzijnslijn.
 
Ben je echter hoog-gevoelig, dan kunnen die oude gevoelens zo sterk ervaren worden dat ze in een soort van gelijkwaardigheid van je hier en nu gevoelens terechtkomen.
Dat kan een versterking van je hier en nu gevoelens veroorzaken waardoor je op onevenredige wijze kunt reageren op wat er in je leven gebeurt.
 
Ben je hoog-gevoelig en heb je bijvoorbeeld een lage eigenwaarde waardoor je niet echt kunt staan voor jezelf en wat jij voelt, dan kunnen die oude gevoelens erg veel verwarring veroorzaken en kan oud en nieuw door elkaar gooien.
 
Als dat ernstige vormen aanneemt dan kun je in de buurt komen van wat men psychoses, schizofrenie of zoiets als een Multi Persoonlijkheid Disorder noemt.
Dan wordt er dus een diagnose aan vastgeknoopt.
 
Wat er gaande is, is feitelijk een combinatie van jouw mate van gevoeligheid in relatie met de invloed van je individuele bewustzijnslijn. Die is er altijd alleen jouw gevoeligheid veroorzaakt dat je het ook voelt en er vaak ook wat mee moet…
Ik denk dat het daarbij van belang is om te beseffen dat gevoelens signalen zijn.
 
Als je lichamelijk iets voelt dan is dat een signaal dat er iets in je lijf niet in balans is.
Misschien tijd om wat te eten of te drinken, om rust te nemen of juist om in beweging te komen.
Soms is het ernstiger en is onderzoek noodzakelijk om te ontdekken wat er niet meer in balans is.
 
Psychisch is dat niet anders, zodra we iets voelen is er iets aan de hand.
Misschien is er iets gaande, is er iets geweest wat niet goed afgerond is of gaat er iets gebeuren waar je alert voor moet zijn. Hoe dan ook, een gevoel is een signaal en de kunst is het om dat signaal op te pikken en te leren begrijpen.
 
En dat oppikken en leren begrijpen kan soms heel lastig zijn als gevoelens ooit gekwetst zijn, afgewezen zijn, er niet eens mochten zijn. Dan vraagt het oppikken en begrijpen eerst voorwerk om dat gebied van het voelen weer veilig te maken…
 
Hoe werkt dat en hoe doe je dat?
 
Als dit je issue is neem dan eens contact met ons op, wie weet kunnen we je een stuk verder helpen.
 
Rob Droog